Introductie

Wilhelmina van Kastanje
Een cadeau van Tilburgers voor het jubilerende Wilhelminapark

Het mooiste park van Tilburg bestond in 2023 125 jaar en dat is uitgebreid gevierd. Omdat theaterfestival LunaLunaLuna zich helemaal thuis voelde na twee edities in het park besloot het een ode brengen aan de majesteitelijke bomen die het park maken tot wat het is. En Tilburgers konden hieraan meedoen, sterker nog: zonder hun steun was dit mooie plan helemaal niet doorgegaan.

Boomschrift
Wilhelmina was 10 jaar toen ze koningin werd, zo ook de bomen die in 1898 werden geplant en waarvan er vele in 2023 nog steeds in het park stonden en hopelijk nog steeds staan! Die moesten dus in het zonnetje worden gezet. Dat gebeurde met een literaire ode in de vorm van een acrostichon of lettervers (zoals het Wilhelmus) onder de titel Wilhelmina van Kastanje. Vanwege de kastanje als de meest voorkomende boom in het park met de naam van de vorstin.

Acrostichon
Elke letter van de titel is de eerste letter van een Boomschrift (gedicht, lied, verhaal) en tevens de eerste letter van de boom die daarin centraal staat. De W is de wilg, De I is de Iep, De L is de Linde, H de Haagbeuk enzovoort. Elk boomschrift is geschreven door een andere Tilburgse woordkunstenaar, wat een enorme variatie aan teksten heeft opgeleverd.
Tijdens LunaLunaLuna 2023 werden de eerste tien Boomschriften gepresenteerd.
Nu kunnen de Boomschriften via QR-codes worden beluisterd of gelezen tijdens een wandeling door het park en er is een geïllustreerde bundel uitgegeven.